dilluns, 7 d’agost del 2017

Bombolla turística o turismofília?

L'acció del col·lectiu ARRAN de fer una pintada en un bus turístic i punxar un parell de rodes ha desfermat tota una tempesta mediàtica i política a Catalunya. Els mitjans de comunicació han propagat la idea de la violència i els governs municipal de BCN, autonòmic de la Generalitat i central espanyol s'han afanyat a condemnar els fets i a anunciar mesures legals contra ARRAN.

També determinades associacions de veïns i altres sectors de la dreta veïnal s'han afanyat a dir que la violència no resol les coses i ara mateix tots els punts de mira , inclosa l'opinió pública, estan criminalitzant ARRAN i a la mateixa CUP, tot acusant a aquestes organitzacions de violentes. 

Tot plegat em sembla un despropòsit i em recorda una vegada més el servil i lamentable paper dels mitjans de comunicació. Difondre notícies magnificades i abocar benzina en comptes de fomentar el debat i la reflexió. I és clar, en tot això qui hi surt guanyant és el loby turístic,  que únicament vol facturar i seguir inflant el balanç de visitants. 


Des del meu punt de vista l'acció d'ARRAN és necessària perquè ajuda a focalitzar un problema molt greu que hi ha al país: la bombolla turística. Es pot discrepar més o menys de les formes d'ARRAN o com és el meu cas es pot discrepar sobre el fons del missatge polític, però em sembla que apostar per criminalitzar cegament i girar full sense voler veure que aquí hi ha un problema nacional , és un flac favor al mateix país. Cal també aclarir que els membres d'ARRAN en cap moment han atacat persones ni fet mal a ningú com contràriament estan difonent alguns mitjans de comunicació i sectors polítics, que aprofiten per barrejar coses i criminalitzar el procés d'independència de Catalunya. 

La bombolla turística és una realitat, com ho era la bombolla immobiliària que va esclatar ara fa uns 10 anys. Venècia, Amsterdam, Berlín, Londres, Balears..són també destins banalitzats i sobreocupats, i aquesta afluència massiva i caòtica de turistes genera problemes ecològics, socials i econòmics. I en el cas català amb l'agreujant que el sector turístic genera ocupació precària i mal pagada, expulsió de població dels barris i contaminació desmesurada amb els creuers. El turisme en termes globals genera contaminació i consum de recursos. Consumeix molta aigua, genera molts residus, consumeix molta energia i desplaça població local. 

Cal per tant denunciar la bombolla turística i els sectors empresarials irreflexius i cobdiciosos que la generen. I cal reivindicar nous models de turisme, que respectin el clima, el territori i la població local. Un turisme més conscient i respectuós, que generi riquesa i la distribueixi equitativament, que prohibeixi els salaris baixos i la precarietat, pot ser perfectament compatible amb l'ecologia i la cohesió social.