diumenge, 8 de febrer del 2015

Sobre l'auditoria a AGISSA i la comissió de control

En relació a les darreres informacions que han aparegut a la premsa sobre l'empresa mixta AGISSA voldria fer algunes consideracions per contextualitzar quina és la situació a dia d'avui.

Fa uns mesos l'ajuntament de Girona va encarregar una auditoria operativa de l'exercici 2012  (per analitzar el funcionament intern) a l'empresa EFIAL per investigar l'empresa mixta AGISSA (Aigües de Girona, Salt  i Sarrià de Ter) que presta el servei als tres municipis. La CUP va tenir accés a l'auditoria i la va publicar a internet. Sempre hem cregut que aquest tipus de documents han d'estar a l'abast de la ciutadania i per això vam fer aquest exercici d'obertura, però rapidament vam rebre crítiques i una reprovació per part de l'equip de govern i d'altres partits de l'oposició. Se'ns acusa de deslleialitat i de fomentar la desconfiança!

La CUP recentment va presentar una moció per celebrar una Audiència Pública sobre el model de gestió de l'aigua a Girona i calendaritzar la municipalització. Amb moltes reserves es va acceptar celebrar l'Audiència Pública al primer semestre del següent mandat.

Posteriorment el Ple de l'ajuntament va debatre sobre l'auditoria i com és lògic els diferents grups municipals en vam extreure conclusions molt dispars i diferenciades. Per això es va creure oportú a petició d'ICV-EUiA i la CUP de fer una comissió de seguiment, control i investigació per tal d'aclarir dubtes i posar llum i taquígrafs en la gestió d'un servei bàsic per a la ciutadania. El Ple va acceptar-ho. També va sorgir, com és lògic, el debat sobre quin és el millor model de gestió de l'aigua a Girona. La CUP defensa la remunicipalització del servei i d'altres grups defensen altres opcions com el model mixt privat-públic. En el Ple vam demanar la dimissió de l'actual Conseller Delegat perquè considerem que porta molts anys en el càrrec i convé una renovació.

Al passat desembre ens vam reunir els diferents grups municipals i es va acordar que les sessions començarien al mateix desembre. Es va demanar de fer la comissió i que s'esperés a a publicar les conclusions per tal de poder fer la feina de forma eficaç. La CUP era partidària de publicar les informacions i d'anar desenvolupant la tasca de forma eficaç en un període que no superés els 30-45 dies. Hi havia discrepàncies per definir el format de les sessions, per part de la CUP vam proposar que hi fossin presents entitats com Aigua és Vida i empreses públiques de gestió de l'aigua com el Consorci CONGIAC o GUSAM. CiU va insistir en fer una comissió basada en les informacions de l'auditori encarregada sobre l'any 2012, per part nostra la intenció era tenir un debat més ampli i profund.

Finalment una majoria va decidir esperar a fer les sessions i acabar de fer les conclusions. Al desembre es va fer la primera sessió on van comparèixer els auditors d'EFIAL, que van repassar les informacions publicades a l'auditoria. Al gener es va fer la segona sessió on va comparèixer el conseller delegat d'AGISA que va reiterar els arguments que es van publicar a l'auditoria en forma d'al·legacions. La setmana passada vam rebre la primera acta oficial de la comissió referent a la primera sessió, encara no tenim la segona.

I fa escassos dies la Cadena Ser va fer públiques informacions que van dir-se a la segona sessió de la comissió. La informació que més rebombori ha aixecat és la que fa referència al cànon. El contracte i el conveni signat entre l'ajuntament i l'empresa Girona S.A estableix que entre el 2012 i el 2020 la companyia mixta continua desenvolupant el servei estableix també un cànon de retorn. I la periodista que ha signat la informació de la CADENA SER ha calculat que atès que els anys anterior no hi havia aquest cànon, l'empresa ha deixat de pagar 30 milions d'euros als ajuntaments.

Aquesta és una suposició que personalment no em veig capacitat per demostrar amb documents i proves. Si que penso que en general l'externalització de serveis públics (aigua, electricitat, neteja, tractament de residus...) a mans privades ha suposat un increment de beneficis de sectors privats  en detriment de les administracions públiques però ara per ara per part de la CUP no tenim proves per demostrar que la xifra que ha publicat la CADENA SER és objecte d'un delicte.

Per això demanem que la comissió acabi la seva feina i es publiquin totes les informacions que hi flueixen. Tanmateix, a la Junta de Portaveus celebrada al passat divendres a l'ajuntament no tots els grups municipals eren partidaris de continuar amb la comissió. Jo crec que cal continuar amb la comissió i fer un exercici d'obertura i transparència. Penso que és imprescindible que la ciutadania tingui coneixement de tot el que s'ha anat dient a la comissió i que les conclusions finals siguin publicades. Si la comissió decideix dissoldre's o continuar sense publicar les informacions la CUP es compromet a publicar en un dossier totes les informacions que puguem conèixer, tal i com vam fer amb l'auditoria. Amb tot continuo pensant que el format d'Audiència Pública és el més adequat per compartir aquesta informació amb tothom.